Portal i Tanca Finca Miralles

Vista frontal del Portal i Tanca de la Finca Miralles

ANY DE CONSTRUCCIÓ

1901 - 1902

ADREÇA

Passeig de Manuel Girona, 55 - 57, Barcelona

La tanca i el portal d’entrada a la Finca Miralles va ser un treball menor però d’indubtable interès en l’univers Gaudí. Bona part dels elements s’han conservat fins avui, i permeten admirar les solucions arquitectòniques i estilístiques amb les quals era capaç de rematar qualsevol obra.

L’encàrrec, en aquest cas, procedia de l’industrial Ermenegild Miralles, un bon amic del seu gran mecenes, Eusebi Güell. El projecte complet consistia a construir la residència privada als terrenys acabats d’adquirir a Sarrià. L’edifici, finalment, va ser aixecat per l’arquitecte Domènec Sugranyes, i Gaudí es va limitar a dissenyar la portalada de l’accés principal i la paret perimetral.

Detall de la visera de la Porta  a la Finca Miralles

MUR ONDULANT

Allò que més crida l’atenció del conjunt és el perfil ondulant de la porció de paret que encara es manté intacta. El mur està fet amb pedra de morter i trencadís blanc, i està rematat amb una reixa de tela metàl·lica amb punxes a la part superior, similar a la forma d'una xarxa de pescar. Aquest coronament accentua la silueta curvilínia de la paret perimetral i li confereix un especial dinamisme. 

La tanca enllaça el portal d’entrada amb un sinuós arc lobulat on s’obren dues portes, la de carruatges i la de vianants, també d’originals formes corbes. Ambdós accessos estan protegits, a cada  banda, per dues grans marquesines construïdes de manera complexa: una estructura metàl·lica de tirants forma l’entramat de biguetes que suporta unes peces de fibrociment amb forma de closca de tortuga. Aquestes teules de grans dimensions actuen com a visera i van ser dissenyades per l’artista expressament per aquesta ocasió. 

EXPERIMENTS A LA FÀBRICA

Com tot bon pioner, l’arquitecte gaudia experimentant, i va trobar un banc de proves ideal en la maquinària de la firma de complements del senyor Miralles. Sense anar més lluny, va usar les premses de la fàbrica per fer els càlculs de resistència de materials a diverses de les seves obres, com la Casa Milà. El reusenc col·laboraria amb l’industrial en altres projectes com el fumador de la Casa Vicens o la decoració del Bar Torino (a Gran Via amb passeig de Gràcia), totes d’un pressupost modest respecte als que ja manejava l’artista. Malgrat això, Gaudí va coronar el treball amb dos excel·lents exemples de la seva traça amb el ferro forjat: la reixa de la porta de vianants i la clàssica creu de quatre braços tridimensional. La que s’hi pot veure avui en dia és una rèplica, ja que l’original es conserva a la Casa-Museu Gaudí del Park Güell.

Formalment, el llenguatge d’aquesta obra remet a altres feines menys conegudes de l’artista, com ara la Porta dels Ocells, a Comillas, o la desapareguda Tanca de la Finca Mateu (coneguda com La Miranda) a Llinars del Vallès.

Tanca ondulada de la Finca Miralles
Estàtua de Gaudí al Portal de la Finca Miralles

CANVIS I RESTAURACIÓ

Estudiant les fotografies d’arxiu del conjunt no s’arriba a comprendre com, anys després, el seu col·laborador Sugranyes va col·locar un convencional cancell de dues portes amb dos pilars de suport i dues reixes laterals dins el forat principal. Gaudí havia deixat acabada una esplèndida porta lateral per als vianants, de perfil lobulat, i construïda amb fleixos metàl·lics industrials. Cal suposar, una vegada més, que el senyor Miralles no estava per a gaire despeses. 

L’any 2000, el portal va ser restaurat i, aprofitant l’ocasió, es va inaugurar l’escultura anomenada A Antoni Gaudí, un retrat a mida real i cos complet realitzat per l’escultor Joaquim Camps. Actualment, el mur i la portalada serveixen de tanca d’uns edificis aixecats a finals dels seixanta, coneguts popularment com Les Cotxeres

Imatge general del Portal i tanca de la Finca Miralles

HORARI

Situat a l'aire lliure.

 

COM ARRIBAR

Metro: L3 - Maria Cristina

Autobús: 6, 34, 66, 130, V3, V7

 

TRANSPORTS TURÍSTICS:

Bus Turístic: Ruta Blava. Palau Reial - Pavellons Güell

Barcelona City Tour: Ruta Oest (Parada Pius XII)

 

Ús de cookies. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al seu funcionament, així com per obtenir estadístiques anònimes d'ús de la web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí .

Tancar