Park Güell

park-guell-1

ANY DE CONSTRUCCIÓ

1900 - 1914

ADREÇA

Carrer d’Olot, s/n, Barcelona

https://parkguell.barcelona/ca

PART DE

El Park Güell va néixer l’any 1900 d’un somni compartit entre l’empresari Eusebi Güell i Antoni Gaudí. La intenció inicial era construir a Barcelona un barri residencial inspirat en el model britànic de la “ciutat jardí”. Va ser precisament per aquest motiu que l’industrial el va anomenar Park Güell, en anglès.

Eusebi Güell havia adquirit la gran finca amb casa pairal del marquès Mariano, a la zona que es coneixia popularment com la Muntanya Pelada. El projecte preveia vendre 60 parcel•les a les famílies burgeses barcelonines i, tot i que el propòsit inicial no es va poder dur a terme, Gaudí va deixar per a la posteritat una autèntica meravella.

Detall bancs exteriors Park Guell

UN GRAN REPTE I UNA CURSA D’OBSTACLES

Gaudí va acceptar el difícil i interessant encàrrec de Güell i va plantejar una urbanització per a 60 cases. Va estudiar una a una la millor posició de cada habitatge dins la seva respectiva parcel·la: calia que no tapessin les vistes als veïns, però havien de garantir una acceptable privacitat.

Però el cert és que el projecte no va començar amb bon peu. A les restriccions imposades per Gaudí, s’hi afegia el fet que es tractés d’un indret erm i apartat de la ciutat, mal comunicat amb el centre de Barcelona, un fet que no agradava als possibles clients, ja que veien el trajecte com una aventura perillosa.

Davant d’aquesta situació, el promotor va pagar la construcció d’una caserna propera on s’instal·laria la Guardia Civil. L’obra es va encarregar a l’arquitecte Juli Batllevell, a tocar del convent de Sant Josep de la Muntanya, un lloc molt concorregut, projectat per Francesc Berenguer i Mestres –el principal ajudant de Gaudí–. Però els solars no es venien, tot i els diners que Güell hi estava invertint.

El 1905, Batllevell va construir la primera casa a la urbanització, per a l’advocat Martí Trias. Després es va encarregar a Berenguer una altra casa, els plànols de la qual va signar Gaudí, per tal que servís de model i reclam per incrementar les vendes. Aquesta va ser la segona i darrera casa familiar de la urbanització, que va construir el contractista José Pardo Casanovas. Va ser el mateix Gaudí qui la va comprar el 1906 per anar-hi a viure amb el seu pare, la seva neboda i una minyona.

Balcó exterior casa Park Guell
Detall rajoles paret Park Guell
Drac de Gaudí al Park Guell
Detall volta sostre Park Guell
Detall torre Park Guell
Columnes pórtic Park Guell

EL SEGELL GAUDÍ

Les notables dimensions del conjunt i el gran pendent aconsellaven plantejar diferents accessos. El principal es va situar a la part baixa de la finca, amb façana annexa al carrer de Larrard, un carrer urbanitzat per on s’arribava tradicionalment a la finca del marquès.

En aquest indret Gaudí va projectar amb el seu estil personal els dos magnífics pavellons de la porteria i una gran escalinata enjardinada i molt ornamentada, que portava al visitant a la gran porxada, la Sala Hipòstila, pensada per instal·lar-hi un mercat.

Sobre aquest espai cobert es construiria la gran esplanada, un autèntic mirador sobre la ciutat delimitat i vorejat en tot el seu perímetre pel banc de perfil ondulat, fet amb peces prefabricades de formigó revestides amb trencadís ceràmic. El mirador disposava d’un petit amfiteatre per poder gaudir de les representacions que s’hi programessin.

ESPECIAL ATENCIÓ A CADA DETALL

Sempre fidel als seus principis, Gaudí utilitza de forma admirable els materials que el lloc li ofereix. Estudia detingudament la difícil topografia de la muntanya i construeix un sistema de carrers i viaductes per tal d’arribar a les cases, realitzant les excavacions pertinents i aconseguint una obra civil amb un mínim impacte i una òptima adaptació paisatgística.

Com que sabia llegir la natura i era un bon arquitecte, va preveure les necessitats futures dels residents. Gaudí va construir sota el porxo una gran cisterna que recollia les aigües pluvials per poder mantenir una bona vegetació.

L’aigua arribava a la cisterna per un enginyós sistema de desguassos situats a l’interior dels grans pilars d’estil neo-dòric. Els capitells suportaven les petites voltes esfèriques prefabricades de formigó, que també es revestien interiorment amb trencadís. 

Columnes porxada Sala Hipòstila Park Guell

D’URBANITZACIÓ PRIVADA A PARC PÚBLIC

Vist el poc èxit del negoci immobiliari, les obres es van abandonar l'any 1914. Eusebi Güell va morir el 1918 i els seus hereus van optar per desprendre’s de la finca. La va comprar l’Ajuntament de Barcelona l’any 1922 en una operació no exempta de polèmica, per un import de 3.200.000 pessetes.

La va convertir en un parc públic, un indret a la part alta de la ciutat que va ser tranquil i entranyable fins fa uns anys. Actualment forma part del parc urbà dels “Tres Turons” i és un lloc molt valorat pels barcelonins.

Escalinata ajardinada entre pavellons Park Guell

ATRACCIÓ TURÍSTICA

El Park Güell va ser reconegut com a Bé Cultural d’interès Nacional el 1969 i va ser inscrit a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO el 1984.

 

Aquesta distinció s’atorga a tots els espais naturals i béns culturals del món de gran valor que cal protegir per a garantir-ne la conservació, i que les generacions futures en puguin continuar gaudint.

Aquesta missió no es podria dur a terme sense una tasca constant de conservació, restauració i protecció d’aquest bé d’interès cultural.
En ocasions aquestes obres poden alterar d’alguna forma la visita, no obstant, són imprescindibles per a millorar l’estat i preservació del patrimoni del parc.

Per a més informació sobre les possibles afectacions, consulteu https://parkguell.barcelona/ca/estat-de-les-obres-de-restauracio.

Però l’increment del turisme a la ciutat de Barcelona i l’eclosió de l’obra de Gaudí han generat en els darrers anys un ús massiu i poc curós del parc, que ha esdevingut una atracció turística de primer nivell.

Des de l'1 de Juliol de 2020, el control d'accés es fa a tot el parc sumant un total de 12 hectàrees. Aquesta regulació actual respon a l'objectiu de controlar l'accés per tal d'evitar la massificació i les aglomeracions, garantint-ne la seguretat, així com el bon ús i conservació.

UN PARC SEGUR

Al Park Güell s’han adoptat totes les mesures necessàries per evitar la propagació de la Covid-19.

El flux màxim d’entrada és de 1.400 persones per hora.

El Park Güell és un espai segur i disposa de diverses certificacions que posen de manifest que compleix amb totes les mesures de seguretat preventives establertes per evitar la possible propagació de la Covid-19: la certificació Global Safe Site i els segells Safe Tourism Certified i Safe Travels.​

Per obtenir més informació, es pot consultar la pàgina web: https://parkguell.barcelona/ca/mesures-de-seguretat

HORARIS

Els horaris s'adapten a la llum solar de la temporada i pot consultar-los a la pàgina web:

https://parkguell.barcelona/ca/el-park-guell-i-la-ciutadania

 

COM ARRIBAR

Consulti la informació a la pàgina web oficial: https://parkguell.barcelona/

 

SERVEIS

Servei educatiu

 

MATERIAL DE RECERCA RELACIONAT

Ús de cookies. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al seu funcionament, així com per obtenir estadístiques anònimes d'ús de la web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí .

Tancar