Els Pavellons de la Finca Güell

Exterior dels pavellons de la Finca Güell

ANY DE CONSTRUCCIÓ

1883 - 1887

ADREÇA

Avinguda de Pedralbes, 7, Barcelona

http://www.ub.edu/museuvirtual/visita-virtual-pavellons-guell/

El primer treball d’envergadura que Gaudí va fer per al seu gran mecenes, Eusebi Güell, van ser els Pavellons de la Finca Güell, construïts entre 1884 i 1887 i situats al número 15 de l’avinguda de Pedralbes. L’encàrrec consistia a dissenyar els jardins del palau d’estiueig -l’actual Palau Reial-, construir les portes d’entrada al llarg de tot el perímetre així com els dos pavellons d’accés, destinats a la casa del porter i les cavallerisses.

El comte Güell havia heretat els terrenys de Can Feliu i Can Cuyàs, a l’aleshores municipi independent de Les Corts de Sarrià, i volia acabar de donar lluïment a la finca principal que hi havia aixecat l’arquitecte Joan Martorell. Aquí, Gaudí va deixar la seva empremta personal amb la introducció d’arcs, voltes en paràbola i cúpules hiperbòliques.

Drac de la Porta Principal de la Finca Güell

LES PORTES I EL DRAC GUARDIÀ

La finca Güell disposava de diverses portes d’entrada, una per cada orientació. Gaudí va treballar concretament en l’accés de la zona nord, on es trobava el camí que duia a la ciutat. Aquesta porta principal, per la qual arribaven els convidats, era molt a prop de la casa pairal que s’havia anat renovant i ampliant amb els anys fins assolir la categoria de palauet. L’artista va fer-hi alguns petits treballs d’ornamentació exterior.

L’element més destacat i cridaner és l’espectacular reixa de ferro forjat en forma de drac amb ulls de cristall de la porta de carruatges. Aquesta figura representa Ladó, el drac guardià del Jardí de les Hespèrides vençut per Hèrcules, en un episodi que narra Jacint Verdaguer al seu poema l’Atlàntida. La forma del drac correspon a la posició de les estrelles de la constel•lació de la Serp, en la qual fou convertit Ladó com a càstig pel robatori d’unes taronges. Precisament damunt del drac hi ha un taronger fet d'antimoni, al•lusiu també a les Hespèrides.

Les altres tres portes de la finca van perdre funcionalitat amb l'obertura de la Diagonal. Una es pot veure encara davant del cementiri de les Corts, tot i que la seva reixa de ferro es va traslladar a la Casa Museu Gaudí del Park Güell. La segona va ser  reconstruïda el 1957 al costat de la Facultat de Farmàcia i la tercera va ser restaurada el 1982 per situar-la ben a prop de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, ubicat al mateix campus de Pedralbes.

Detall d'una de les portes de la Finca Güell
Finestres i part superior d'un dels Pavellons Güell
Façana exterior d'un Pavelló Güell

LA CASA DEL PORTER

Davant del parc i dins del perímetre de l’antiga propietat, es conserven els dos pavellons units per una petita entrada de vianants i una de gran (cinc metres d’amplada) i majestuosa per als carruatges. A més, el mur original de totxo amb obertures secundàries continua present, avançant  al llarg de l’avinguda de Pedralbes i el carrer George Collins. Aquest conjunt arquitectònic dual serà repetit més endavant per Gaudí amb certes variants funcionals i estilístiques a l’entrada principal del Park Güell.

El primer pavelló, conegut com la casa del porter, és un edifici petit de mida però d’imponent volumetria. Està format per dos cossos rematats amb unes vistoses cúpules i projectat en un estil bastant eclèctic que contrasta notablement amb el de les cavallerisses. Resulta interessant la mescla que aconsegueix entre els elements estructurals i la varietat d’ornaments de la superfície. Gaudí usa el fang cru (material de baix cost i bona capacitat tèrmica) com a mur de contenció. En canvi, fa servir totxanes massisses de colors des del vermell fins al groc per col•locar-les a les cantonades i a les zones de les parets més exposades als esforços de càrrega.

CAVALLERISSES DE DOBLE COS

Les cavallerisses, per la seva banda, també tenen una composició doble: el cos principal on se situen les quadres dels cavalls i un segon, de planta circular, cobert amb una volta esfèrica que cobreix l’espai conegut com a picador. La forma d’aquest edifici ve directament dictada per la seva funció i la tècnica constructiva utilitzada. Ens trobem davant d’un exemple del millor Gaudí, un treball de joventut que va entusiasmar el seu client.

L’estructura la formen un conjunt d’arcs parabòlics de totxo i voltes de maó a la catalana de perfil lleugerament corbat, que conforma l’espai on col•locaven els animals i les menjadores, a les quals arribava l’aigua de la pluja que es recollia a la coberta.

Els tancaments eren de paret de fang revestits amb peces ceràmiques o de ciment que es reforçaven amb filades de totxo massís, uns elements constructius indispensables que l’arquitecte aprofitava per ornamentar exteriorment l’edifici amb uns incipients trencadissos, tal com havia fet a la Casa Vicens, la seva primera obra barcelonina.

CESSIÓ A L’ESTAT I USOS UNIVERSITARIS

Amb la mort d’Eusebi Güell, els seus hereus van cedir a l’Estat part de la finca, situada per sobre de la nova avinguda Diagonal, amb l’objectiu de convertir-se en residència reial. La casa va ser totalment reformada i l’arquitecte Nicolau Mª Rubió i Tudurí va dissenyar i dirigir uns magnífics jardins, que actualment són públics, i en els quals encara s’hi troben mostres de treballs menors de Gaudí. L’any 1958, una part important dels terrenys propers al Palau Reial van ser comprats per construir-hi la nova Ciutat Universitària.

En passar a mans de la Universitat de Barcelona, els pavellons es van readaptar i l’any 1969 van ser declarats Monument Històric-Artístic de Caràcter Nacional. Mentre un va acondicionar-se com a habitatge del personal de la universitat, a partir de 1977 les cavallerisses van acollir la seu de la Càtedra Gaudí, en virtut d’una cessió verbal del rector al professor Joan Bassegoda.

Actualment l’ús del pavelló de les cavallerisses ha revertit a la UB, ambdós edificis estan desocupats i en procés de ser restaurats.

Exterior dels pavellons de la Finca Güell
Interior de les cavallerisses dels Pavellons Güell
Arcs parabòlics a l'interior dels Pavellons Güell

HORARIS

Visites guiades els dissabtes i diumenges. Horari segons idioma:

10.15 h i 12.15 h, en anglès

11.15 h, en català

13.15 h, en castellà

Tancat: 1 i 6 de gener; 25 i 26 de desembre.

 

VENDA ANTICIPADA

Reserves per visites guiades 932 562 504

 

COM ARRIBAR

Autobús: 7, 33, 63, 67, 75, 78, H6, L14, L79, L97
Metro: L3 - Palau Reial
Tram: T1/T2/T3-Pius XII

 

TRANSPORTS TURÍSTICS

Bus Turístic: Ruta blava. Palau Reial - Pavellons Güell

Instagram gallery

Ús de cookies. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al seu funcionament, així com per obtenir estadístiques anònimes d'ús de la web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí .

Tancar