Casa Vicens

Torres exteriors Casa Vicens

ANY DE CONSTRUCCIÓ

1883 - 1885

ADREÇA

Carrer de les Carolines, 18 - 24, Barcelona

http://casavicens.org

PART DE

La Casa Vicens va ser el primer encàrrec d’envergadura que va rebre Antoni Gaudí, l’any 1878, i és considerada la seva primera obra mestra. Es tracta d’un projecte imaginatiu, modern i innovador, on l’artista utilitza per primer cop nombrosos elements estructurals, decoratius i simbòlics, que acabaran definint el seu llenguatge arquitectònic.

Poc després de finalitzar els seus estudis d’arquitectura, el jove Antoni Gaudí rep l’encàrrec per part del Sr. Manuel Vicens de construir una casa d’estiueig per a ell i la seva donar en els terrenys que havia heretat al carrer de Sant Gervasi (l’actual carrer de les Carolines), a l’antiga Vila de Gràcia. Les obres s’inicien l’any 1883 i es perllonguen fins al 1888.

L’APROFITAMENT DE L’ESPAI

Gaudí projecta una casa de petites dimensions, estructurada en quatre nivells: soterrani, planta baixa i dos pisos. A l’interior, el jove arquitecte deixa mostres del seu talent, especialment en els espais nobles i a l’exòtic saló de fumadors.

La mida del solar condiciona l’emplaçament i l’orientació de la construcció. Gaudí situa l’habitatge al costat nord-est de la parcel•la, adossada a la paret mitjanera de la construcció veïna. Aquesta disposició permet alliberar l’espai suficient per projectar-hi també un jardí, on hi dissenya un arc monumental que emmarca una cascada i garanteix l’ambient fresc del mateix jardí i de l’interior de la casa.

Façana exterior Casa Vicens

FAÇANA DE RAJOLES

El discret programa que el Sr. Vicens va demanar a l’arquitecte va ser formalitzat amb una arquitectura molt vistosa, en la qual hi destacava la galeria elevada sobre el jardí amb unes originals persianes que oferien una adient protecció solar. 

Les façanes de la Casa Vicens es caracteritzen per la seva modulació mitjançant rajoles ceràmiques blanques i verdes, disposades a tall d’escacat i combinades amb rajoles amb motius florals, tot definint una arquitectura d’angles rectes.

A la part inferior, aquests elements decoratius formen una composició de línies horitzontals.

En els nivells superiors, es disposen en sentit vertical sobre petites columnes que sobresurten respecte del pla de la façana, i creen una composició que sembla desmaterialitzar-se en alçada.

Aquesta desmaterialització s’accentua a través de les torres situades a les cantonades de les façanes, girades a diversos nivells, aconseguint d’aquesta manera un efecte de moviment.

Detall torres Casa Vicens

LA NATURA COM A FONT D’INSPIRACIÓ

Gaudí troba en la natura la font d’inspiració més important per a tota la seva obra i Casa Vicens n’és un dels primers exemples, on diversos elements naturals són representats i integrats en tot el conjunt. Destaca la fulla de margalló a la reixa de ferro forjat de l’entrada i les flors de clavell de moro a les rajoles de la façana.  

La referència a la natura també és present a l’interior de l’habitatge, mitjançant la integració de diferents arts decoratives, com la forja, la pintura, la ceràmica o l’esgrafiat. D’aquesta manera es crea una continuïtat entre l’espai exterior i l’interior.  

Finestres ferro forjat Casa Vicens
Detall rajoles façana Casa Vicens
Detall rajoles façana Casa Vicens

UNA FUTURA CASA MUSEU

La Casa Vicens està projectada per ser edificada seguint les tècniques constructives arrelades a la tradició catalana; una tradició que Gaudí va aprendre dels seus mestres i que sempre va adoptar com a sòlid punt de partida des del qual bastir les seves imaginatives propostes arquitectòniques. 

L’any 1925, la casa va ser ampliada i reformada per l’arquitecte Joan B. Serra de Martínez, amb el vistiplau de Gaudí. Utilitzant el mateix llenguatge arquitectònic s’hi va afegir un cos a la banda de llevant, fent mitgera amb la casa preexistent. Però d’altres parts i elements es van modificar i fins i tot perdre, alterant la seva concepció original.

Decoració exterior Casa Vicens
Detall rajoles Casa Vicens
Mosaic decoratiu Casa Vicens

LA PRIMERA CASA DE GAUDÍ, REHABILITADA I RESTAURADA

El mes de novembre de 2017 la Casa Vicens ha obert les seves portes al públic com a casa museu. La primera obra de Gaudí a Barcelona, adquirida l’any 2014 pel Grup MoraBanc, pot ser contemplada per primera vegada tal i com l’arquitecte la va concebre, gràcies a un ampli i minuciós projecte de restauració i rehabilitació. 

HORARIS

Abr-Set. de dilluns a diumenge de 10:00 a 20:00 h.

Oct-Març. dilluns de 10:00 a 20:00h. De dimarts a diumenge de 10:00 a 19:00h.
Tancat el 1 i 6 de gener i el 25 de desembre.

Dies especials: 22 de maig, Santa Rita.

Entrada gratuita/Portes obertes: Nit Europea dels museus i Dia Internacional dels Museus.

 

COM ARRIBAR

Autobús: 22, 24, 27, 32, 87, 92, V17, N4

Metro: L3 - Lesseps / Fontana

FGC: Pl. Molina (L7) i Sant Gervasi (S5, L6)

 

TRANSPORT TURÍSTIC

Bus Turístic: Ruta Blava. Gràcia

Ús de cookies. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al seu funcionament, així com per obtenir estadístiques anònimes d'ús de la web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí .

Tancar