Activitats

<< TORNAR AL LLISTAT DE NOTÍCIES

Nova exposició al Palau Güell

aleix-clapes

22.02.2021

Fins al 30 de Maig el Palau Güell acull una nova mirada a Aleix Clapés, l'enigmàtic pintor que va mantenir una especial relació amb Güell i Gaudi. L'exposició mostra no només algunes de les peces més conegudes i rellevants sino també d'altres inèdites.

Amb motiu del centenari de la mort del pintor Aleix Clapés (Vilassar de Dalt, 1846 – Barcelona, 17 de desembre de 1920) el Palau Güell acull des d’avui, l’exposició «Aleix Clapés, l'enigmàtic pintor de Güell i Gaudí» que es podrà visitar fins al 30 de maig del 2021.

L’exposició «Aleix Clapés, l'enigmàtic pintor de Güell i Gaudí» comissariada per l’historiador i crític d’art Josep Casamartina i Parassols i per Carlos Alejandro Lupercio Cruz, doctor en Teoria i Història de l'Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya i especialista en el pintor, actualment resident a Mèxic, dibuixa un recorregut per la vida i l'obra del pintor modernista que va col·laborar sovint amb Antoni Gaudí, sobretot al Palau Güell i a La Pedrera.

Segons ha declarat Casamartina “aquesta exposició fa replantejar la visió que es tenia sobre Clapés gràcies a  la incorporació de noves peces desconegudes i gràcies a això la seva obra s’entén molt millor”.

La mostra reuneix una part molt important de l'obra d'Aleix Clapés i està dividida en dos àmbits diferenciats.

El primer, a l'avantsala, la sala de passos perduts i el saló central de l'edifici, que ja des d'un principi estaven decorats amb obres de l'artista.

El segon a les golfes, a l'espai expositiu del Palau Güell, on es troba la part antològica pròpiament dita i que agrupa algunes de les obres més rellevants d’aquest gran pintor del modernisme simbòlic, tan poc reconegut i misteriós. Es poden veure des d’algunes de les seves pintures més celebrades a d’altres d’inèdites localitzades durant l’organització d’aquesta retrospectiva. Inclou, també, mobiliari original fet probablement en col·laboració amb Gaudí i objectes personals cedits pels seus descendents.

Segons el director del Palau Güell, Guillem Mundet “el Palau Güell havia de fer aquesta exposició perquè Clapés és, sens dubte, el pintor del Palau i per la relació especial que existia entre Güell, Gaudí i Clapés. La pandèmia ha anant postergant la inauguració però finalment hem pogut obrir el mateix dia del centenari de la mort d’Aleix Clapés”.

La iniciativa compta amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, els Museus de Sitges, el Centre de Lectura de Reus, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, la Fundació Catalunya La Pedrera, Sant Pau Recinte Modernista, la família Real-Clapés, Palau Antiguitats i diversos col·leccionistes particulars.

Per complementar l’exposició, en l’espai audiovisual annex, els visitants podran visionar el programa “Art endins” dedicat a la figura del pintor Aleix Clapés, dirigit per Josep Mulet i emès pel Canal 33, i el reportatge “Les pintures murals de La Pedrera”, realitzat per Ricard Terés, i produït per la Fundació Catalunya La Pedrera.

Més informació a: www.palauguell.cat

Ús de cookies. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al seu funcionament, així com per obtenir estadístiques anònimes d'ús de la web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí .

Tancar